Van vier naar twee belastingschijven

Van vier naar twee belastingschijven

17 november 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Voor werkende word het lonend

Een belangrijke reden voor de invoering van een tweeschijvenstelsel met een basis- en een toptarief is dat het lonender wordt om meer te gaan werken. Dat zei staatssecretaris Snel van Financiën in een debat in de Tweede Kamer over het pakket Belastingplan 2019. Het Belastingplanpakket is op 15 november 2018 aangenomen door de Tweede Kamer.

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Het kabinet wil dat Nederlanders in hun portemonnee zullen merken dat het goed gaat met de economie. Door de combinatie van de maatregelen in het pakket Belastingplan 2019 stijgt de koopkracht voor alle groepen, maar het meest voor werkenden met een middeninkomen. Dit wordt gerealiseerd door het verlagen van de lasten op arbeid en de introductie van het tweeschijvenstelsel, met een basistarief en een toptarief voor de hoge inkomens. Dit systeem is vergelijkbaar met het huidige systeem, maar gunstiger voor huishoudens met slechts één werkende partner.

Het kabinet verhoogt de algemene heffingskorting, zodat ook mensen met een laag inkomen kunnen profiteren van de economische groei.

Vlaktaks

Dat werken meer gaat lonen vindt het kabinet belangrijk, met name voor de huishoudens met een middeninkomen. Een andere reden is dat het door de vlakkere tariefstructuur minder van belang wordt of het inkomen met een of twee personen wordt verdiend.

Gaat het hier om een vlaktaks? Je hebt weliswaar maar twee schijven, maar er gebeurt nog zo veel. Een echt zuivere vlaktaks is het zeker niet. Vraag is of een zuivere vlaktaks wel wenselijk is, omdat het kabinet ook andere doelstellingen heeft, zoals een progressief belastingstelsel, waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, en ook op andere manieren aan evenwichtige inkomensverdeling probeert te doen.

Amendement

Er is een amendement ingediend over het afzien van de introductie van het tweeschijvenstelsel en de inkomstenbelasting en het behouden van het vierschijvenstelsel.

Argumentatie hierbij:

“De invoering van het tweeschijvenstelsel is een denivellerende maatregel waarvan de hoogste inkomens onevenredig veel profiteren. (…) De laagste inkomens gaan er door het tweeschijvenstelsel zelfs op achteruit doordat de eerste schijf omhoog gaat.”

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft dit amendement ontraden: “dit is zodanig niet in lijn met wat dit kabinet zich voorneemt.”

Het amendement over het tegengaan van een tweeschijvenstelsel in de IB is tijdens de stemmingen op 15 november in de Tweede Kamer verworpen.

Zie ook:

nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2019, basis van UWV per werkgever de gedifferentieerde premies Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en Ziektewet voor flexibel personeel voor het premiejaar 2018 berekent.