Wat kost een zieke werknemer bij tijdelijk of langdurige ziekte?
17 mei 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachWaaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim, hoe kun je die kosten drukken of voorkomen?
Wat zijn de kosten als een werknemer tijdelijk of langdurig uitgeschakeld is door ziekte?
Wat kost een zieke medewerker gemiddeld?
Een zieke werknemer kost je als werkgever gemiddeld 250 euro per dag, maar dit kan nog verder oplopen (zie hieronder). Je hebt te maken met directe kosten en indirecte kosten. Directe kosten zijn o.a. de loondoorbetaling en arbodienstverlening. Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor vervangend personeel of verlies van productie of dienstverlening.
Waaruit bestaan de kosten?
Je kunt de kosten zelf berekenen per werknemer. Hieronder een voorbeeld met kostenposten – uitgaande van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van 36.500 euro (cijfers CPB, 2016).
Kosten zieke/verzuimende werknemer per dag:
Loondoorbetaling | 153 euro |
Kosten vervanging | 146 euro |
Verlies productie/dienst | 43 euro |
Kosten arbodienstverlening | 60 euro |
Verzuimbegeleiding | 7,50 euro |
Totaal verzuimkosten: | 410 euro per dag |
Bereken je kosten
Wil je berekenen wat het verzuim in jouw organisatie kost of zou kosten? Je kunt de rekentool gebruiken van Verzuimkosten.nl.
Loonkosten bij arbeidsongeschiktheid
In sommige gevallen komt een werknemer direct in de Ziektewet (zoals bij ziekte door zwangerschap/bevalling en orgaandonaties e.a.). In dat geval kun je het loon van je werknemer declareren bij het UWV. Maar in de meeste gevallen zul je zelf het loon van een zieke werknemer moeten uitbetalen tijdens zijn ziekte. Volgens de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsverplichting Bij Ziekte (WULBZ) en de Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte (VLZ) ben je verplicht om in de eerste twee jaar (104 weken) van arbeidsongeschiktheid minimaal 70 procent van het loon uit te betalen. Als dat bedrag onder het wettelijke minimumloon zit, moet je dit in ieder geval het eerste jaar (52 weken) aanvullen tot het minimumloon.
Afhankelijk van CAO
In een CAO kan ook vastgelegd zijn dat je meer moet betalen dan 70 procent. In veel CAO’s staat vast dat er in de eerste twee jaar in totaal 70 procent van het loon over 24 maanden wordt uitbetaald. In het regeerakkoord van 2017 zijn plannen gemaakt om deze periode terug te brengen naar één jaar. Op grond van de CAO zijn er ook een aantal loonelementen die je als werkgever (gespreid) moet betalen tijdens of na de arbeidsongeschiktheid.
Denk aan:
- Pensioenlasten.
- Vakantiedagen die later uitbetaald of opgenomen worden.
- Vakantiebijslag die werkgever meestal (onverplicht) uitbetaald.
- Structurele provisie.
- Auto van de zaak.
- Structureel overwerk.
- Gratificaties.
Re-integratie kosten
Als een werknemer door ziekte of een ongeluk langzaam terugkeert of (tijdelijk) een andere rol gaat spelen binnen je bedrijf krijg je er kosten bij voor re-integratie. Denk aan: opleidingen, trainingen, therapeutische gerichte ondersteuning, aanpassing werkplek en hardware, kosten voor aanpassing taakverdeling, eventueel extra inhuren van arbodienst, papierwerk UWV/arbodienst en eventueel juridisch advies.
Na twee jaar
Als je werknemer na twee jaar (of één jaar wanneer de plannen van het regeerakkoord uitgevoerd worden) arbeidsongeschiktheid niet volledig is gereïntegreerd maar geen WGA- of IVA-uitkering krijgt (volgens de WIA), blijf je als werkgever verantwoordelijk. Je bent dan niet meer verplicht de werkelijke loonwaarde aan te vullen tot de overeengekomen loonwaarde, maar kunt een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaan en de werknemer conform zijn prestatie belonen.
Verzekeren
Wil je je bedrijf beschermen tegen dit soort verzuimkosten en bijkomende kosten van arbeidsongeschiktheid? Dan is het slim om een verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld een verzuimverzekering, een WGA eigenrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor werknemers.
Voorkomen is beter dan genezen
65 procent van het ziekteverzuim in Nederland is psychisch. Ook veel vormen van lichamelijke ziekte kun je voorkomen op de werkvloer. Lees 7 tips om psychisch en lichamelijk ziekteverzuim te beperken.
(Bronnen: CPB, CBS, Veerkrachtig, Elsenaar, Claris)
Weten wat u bespaart met onze ziekteverzuimverzekering?
Neem dan een vrijblijvend contact op.
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.