Verzuimverzekering verplicht?
28 juni 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachUw medewerker is ziek. Dat is vervelend voor hem. En duur voor u. Denk bijvoorbeeld aan het doorbetalen van loon. Een verzuimverzekering beschermt u tegen dit soort financiële risico’s. Maar is zo’n verzekering verplicht?
Verzuimverzekering niet verplicht
Als werkgever bepaalt u zelf of u een verzuimverzekering afsluit. Deze is niet wettelijk verplicht. Toch is het soms verstandig om dit wel te doen. Alleen al het doorbetalen van het loon van een zieke medewerker kost gemiddeld € 245,- per dag*. Daarnaast maakt u ook kosten voor verzuimbegeleiding, arbodienstverlening en eventuele vervanging van personeel. En als werkgever bent u verplicht om uw zieke medewerkers (met een onbepaalde tijd contract) 2 jaar lang een groot deel van het loon door te betalen. Heeft uw medewerker een tijdelijk contract? Dan betaalt u zolang dit contract geldig is. Ook bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw arbeidsongeschikte medewerker. Met een verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting.
Wet verbetering poortwachter
Volgens de wet moeten u en uw zieke medewerker er alles aan doen om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Deze wet heet de ‘Wet verbetering poortwachter’. Al vanaf de 1e ziektedag hebben u en uw medewerker verschillende verplichtingen. Houdt u zich als werkgever niet aan alle stappen? Of voert u ze niet goed uit? Dan kan UWV een boete opleggen.
* Bron: Arbobalans 2018 (TNO)
Arbodienstverlening
Verzekert u zich ook voor de arbodienstverlening? Dan krijgt u hulp bij het voorkomen van verzuim. En bij het begeleiden bij verzuim en re-integratie van uw zieke medewerkers. Zo weet u zeker dat u zich aan de regels van de Wet verbetering poortwachter houdt. Met dit handige stappenplan weet u precies wat u moet doen als uw medewerker zich ziek meldt.
Wat kost het?
Als werkgever bepaalt u zelf welke risico’s u verzekert. De dekkingen die u kiest bepalen voor een deel hoeveel u betaalt voor een verzuimverzekering. Maar ook het aantal medewerkers in uw bedrijf. En het verzuim in het verleden, de totale loonsom en de branche waarin u werkt tellen mee.
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.