Stukloon wordt ook besproken met sociale partners
11 september 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachEen centraal overlegorgaan voor verschillende sociale partners, bijvoorbeeld FNV, CNV, MKB Nederland en VNO-NCW. Voor zowel werkgevers als werknemers. Heet “De Stichting van de Arbeid”.
Decentrale sociale partners van het centrale overlegorgaan Stichting van de Arbeid mogen vanaf 1 januari 2020 ook meepraten als besloten wordt tot een stukloon. Tot op heden konden aanvragen aan de minister voor het aanwijzen van werkzaamheden waarvoor een stukloon geldt, alleen worden gedaan door de Stichting van de Arbeid.
De minister van sociale zaken en werkgelegenheid mag werkzaamheden aanwijzen waarvoor een ‘stukloon ’ kan worden afgesproken. Werknemers die een stukloon ontvangen, krijgen dus geen uurloon, maar een bedrag per opgeleverd stuk werk. Een stukloon wordt gebruikt de werknemer werkzaamheden verricht waarbij werkgevers onvoldoende toezicht kunnen houden op de werkzaamheden van een werknemer en de werknemer een zekere mate van vrijheid heeft om zelf de werkzaamheden in te richten.
Berekening stukloon
Een stukloon wordt berekend op basis van de tijd die ‘redelijkerwijs met de uitvoering van de te verrichten arbeid is gemoeid’. Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van deze bevoegdheid moet de arbeidsduur worden bepaald op grond van de ‘daadwerkelijke tijd die de werknemer heeft besteed aan de uitvoering van de verrichte arbeid’. De minister wijst de werkzaamheden waarvoor een stukloon geldt straks aan op verzoek van de Stichting van de Arbeid óf van een van de in de stichting vertegenwoordigde organisatie(s) van werkgevers.
Voordat de stichting een verzoek doet aan de minister moeten werkgevers en werknemers gezamenlijk, ofwel werkgevers eenzijdig, een berekening aan te leveren bij de stichting van de tijd die redelijkerwijs met de uitvoering van de te verrichten arbeid is gemoeid. Als ze dat gezamenlijk doen, gelden geen nadere eisen. Een verzoek dat alleen door werkgevers wordt gedaan, kan alleen als dat verzoek voldoet aan voorwaarden die worden vastgesteld bij ministeriële regeling. Deze zijn terug te vinden in de Regeling voorwaarden en publicatie stukloonnorm.
Voorbeelden van voorwaarden waar een werkgever aan moet voldoen zijn:
- de stukloonnorm van de werkgevers is voorgelegd aan en goedgekeurd door een toetsingscommissie.
- de stukloonnorm bevat een regeling voor de jaarlijkse actualisering van de stukloonnorm en een termijn waarna de stukloonnorm wordt geëvalueerd.
In de toekomst zou het ministerie ook graag voorwaarden willen kunnen stellen aan de aanvragen die wel gezamenlijk zijn gedaan. Voordat daartoe wordt besloten, wordt eerst nog overlegd met de Stichting van de Arbeid.
Bron:Nota van wijziging Verzamelwet SZW 2020
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.