Het recht op onbereikbaarheid opgenomen in gehandicaptenzorg

Het recht op onbereikbaarheid opgenomen in gehandicaptenzorg

25 september 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Werknemers in gehandicaptenzorg mogen baas officieel negeren

 

Werknemers in de gehandicaptenzorg hebben een primeur. In hun cao is, voor het eerst in Nederland, het recht op onbereikbaarheid opgenomen. Ze hoeven vanaf nu niet meer op vrije dagen te reageren op berichtjes of telefoontjes van de baas.

Niet eerder werd zo’n akkoord in Nederland gesloten. Volgens vakbond FNV kwam het verzoek vanuit de leden zelf. Ze zijn het zat om altijd maar bereikbaar te moeten zijn.

,,Vrij betekent nu echt vrij voor de werknemers,” zegt FNV-bestuurder Karim Skalli.

Door het grote tekort aan personeel in de gehandicaptenzorg worden werknemers constant belast met de vraag of ze extra willen werken.

Skalli: ,,Via appgroepjes krijgen werknemers continu verzoekjes binnen voor het oppakken van een extra dienst. Als ze hier geen gehoor aangeven, worden ze door hun werkgever vreemd aangekeken.”

Het zit volgens Skalli in de werkcultuur ingebakken, daarnaast zijn zorgverleners van nature ontzettend begaan met hun cliënten.

,,Mensen in de gehandicaptenzorg hebben een groot verantwoordelijkheidsbesef.”

Nee zeggen terwijl hun hulp nodig is, is hierdoor erg lastig.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Werkstress ‘grote ziekmaker ‘

De FNV wil het recht op onbereikbaarheid ook opnemen in andere cao’s als de leden aangeven dat ze dat belangrijk vinden. In bedrijven in andere Europese landen staat het thema al langer op de kaart.

Zo biedt autofabrikant Daimler werknemers de mogelijkheid om als ze op vakantie zijn binnenkomende mailtjes automatisch te laten verwijderen. Bij Volkswagen worden mailtjes die na kantoortijd zijn binnengekomen pas de volgende ochtend bezorgd.

In Frankrijk is het zelfs sinds 2017 in de wet opgenomen dat werknemers het recht hebben om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Vorig jaar kwam de PvdA ook met een dergelijk voorstel. Kamerlid Gijs van Dijk noemt deze cao-afspraak dan ook “goed nieuws’. Hij wil dat alle werknemers de mogelijkheid krijgen op het recht op onbereikbaarheid.

Werkstress is volgens Van Dijk “een van de grootste ziekmakers” van deze tijd. “Als je thuis bent, na een drukke werkdag, wil je namelijk kunnen bijkomen en tijd aan je gezin kunnen besteden.”

 

Bron:NOS

 

verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, ziektekosten, ziekteverzuim,verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, wachtgeld regelingen, juridische verzuimkosten, wet en regelgeving ziektekosten,