Flexwerker kost werkgevers veel hogere ww-premie dan voor vaste werknemer
3 januari 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachDe werkgeverslasten voor personeel verschillen vanaf dit jaar sterk, afhankelijk van het soort contract. Voor flexwerkers zijn werkgevers duurder uit, terwijl vast personeel relatief goedkoper wordt.
Werkgevers in de particuliere sector krijgen dit jaar te maken met ofwel hogere ofwel lagere lasten voor hun personeel in vergelijking met 2019. Dat komt vooral door de gewijzigde regels omtrent de afdracht van WW-premie, zo melden diverse salarisverwerkers.
Door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is de werkloosheidspremie op de schop gegaan. Deze wordt afhankelijk van het soort contract en verschilt niet meer per sector.
Voor werknemers met een tijdelijk contract gaat de premie dit jaar flink omhoog. Voor mensen in vaste dienst geldt juist het tegenovergestelde. Met deze nieuwe regels wil het kabinet werkgevers verleiden tot het aanbieden van meer vaste contracten.
Modale flexwerker €99 per maand duurder, vaste kracht €42 goedkoper
Volgens diverse professionele salarisverwerkers waren de werkgeverslasten bij een modaal inkomen vorig jaar 538 euro per maand. Bij tijdelijke krachten stijgen deze kosten met 99 euro per maand. Voor mensen in vaste dienst zijn werkgevers juist 42 euro per maand goedkoper uit.
Onderstaande tabel laat zien dat de ww-premie verreweg de grootste impact heeft op de werkgeverslasten.
Voor een modaal salaris bedroeg de gemiddelde de ww-premie die werkgevers afgelopen jaar betaalden 129 euro per maand. In 2020 gaat daar 46 euro per maand af voor vaste contracten en komt er 95 euro bij voor flexcontracten.
Niet alleen financieel, maar ook administratief heeft de WW-premieverandering impact. Zo moeten werkgevers vaststellen of alle contracten voor onbepaalde tijd schriftelijk vastgelegd en ondertekend zijn door zowel werknemer als werkgever.
Vaak zijn contracten stilzwijgend omgezet. Om werkgevers iets meer tijd te geven om aan deze administratieve vereisten te voldoen, heeft minister Wouter Koolmees uitstel gegeven tot 1 april.
Ambtelijke organisaties zijn een uitzondering als het gaat om de nieuwe WW-premie. Zij blijven eigen risicodrager voor de WW. De zogeheten UFO-premie daalt voor het eerst in jaren, van 0,78 procent naar 0,68 procent.
Bron: ANP
Zie ook:
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.