Géén pensioen directeur-grootaandeelhouder (dga)
26 januari 2018[accordion] [toggle title=”Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan sinds 1 juli 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen.”]Een duidelijke omschrijving voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is er niet. Er zijn namelijk meerdere wetten waarin de DGA voorkomt, maar in elke wet wordt een andere definitie gehanteerd. Grofweg kun je zeggen dat een DGA de hoogste baas is binnen een bv of nv en een deel van de aandelen bezit.[/toggle] [/accordion]
Een dga kan ervoor kiezen om het pensioen in eigen beheer af te kopen. Als hij dat dit jaar doet, dan krijgt hij een afkoopkorting van 25 procent.
Afkopen kan nog in 2018 en 2019.
Loon uit vroegere dienstbetrekking
[accordion] [toggle title=”De fiscale balanswaarde van het pensioen is op het moment van afkoop belast als loon uit vroegere dienstbetrekking. “]Doordat je als DGA als werknemer wordt aangemerkt, heb je meer mogelijkheden om een pensioen op te bouwen dan als een zelfstandig ondernemer. Je kunt een pensioen sinds 2017 niet meer in eigen beheer opbouwen maar uitsluitend via een pensioenverzekeraar.
* Bij pensioen in eigen beheer was het de bv die jou pensioen toekent en uitkeert. Dit legde je vast in een pensioenovereenkomst tussen jouzelf en de bv. Handig was dat je daardoor zelf kunt bepalen hoeveel geld je reserveert en wanneer je dat doet. Tegelijkertijd vormde dat het gevaar: er zat geen consistente opbouw in en je kwam in de verleiding om investeringen in je bedrijf een hogere prioriteit te geven dan je pensioenvoorziening.
* Sluit je een pensioenverzekering af bij een verzekeraar, dan betaal je een vaste pensioenpremie. De verzekeraar beheert je geld en brengt daarvoor kosten in rekening. Je zult duurder uit zijn, maar hebt wel de zekerheid dat je pensioen veilig is[/toggle] [/accordion] De dga krijgt daarop wel een afkoopkorting. Als hij afkoopt vóór 1 januari 2019, is de afkoopkorting 25 procent. En koopt hij af in 2019, dan is de korting 19,5 procent.
Hoe werkt de afkoopkorting?
De dga berekent de afkoopkorting over de fiscale balanswaarde van het pensioen op het moment van afkoop.
Maar als de fiscale balanswaarde van het pensioen op 31 december 2015 lager is, berekent hij de afkoopkorting over dat lagere bedrag. Of, bij een gebroken boekjaar, over de lagere balanswaarde op de datum waarop dat boekjaar in 2015 eindigde.
Het kortingsbedrag trekt de dga af van de fiscale balanswaarde van het pensioen op het moment van afkoop. Over de uitkomst berekent hij de loonbelasting/premie
Bron: Belastingdienst