Het verwerken bij de bijtelling na uitdiensttreding?
2 maart 2021 Uit Door 100% WerkgeverscoachDe Belastingdienst heeft deze vraag gesteld aan diverse loonadministrateurs. Bij de vraag wat te doen bij een uitdiensttreding en een auto van de zaak. Bij deze peiling over de bijtelling auto na einde dienstbetrekking, gaf 41% van de 346 deelnemers het juiste antwoord. U berekent de bijtelling op basis van de bijtellingspercentages en gebruikt de groene tabel.
Hieronder leest u de volledige vraag en een toelichting op het juiste antwoord.
De vraag
Een werknemer blijft na het einde van zijn dienstbetrekking rijden in een auto van de zaak. Hij rijdt meer dan 500 kilometer privé. Hoe verwerkt u dit in de aangifte loonheffingen? Er is geen sprake van excessief privégebruik.
- U berekent de bijtelling op basis van de bijtellingspercentages. Hierop past u de groene tabel toe. (40% van de stemmen)
- U berekent de bijtelling op basis van de bijtellingspercentages. Hierop past u de witte tabel toe. (15% van de stemmen)
- U berekent de bijtelling op basis van de werkelijke waarde van het privégebruik. Hierop past u de groene tabel toe. (38% van de stemmen)
- U berekent de bijtelling op basis van de werkelijke waarde van het privégebruik. Hierop past u de witte tabel toe. (7% van de stemmen)
Toelichting
Blijft de werknemer na het einde van de dienstbetrekking rijden in een auto van de zaak, en rijdt hij meer dan 500 kilometer privé? Dan moet u de waarde van het privégebruik als loon rekening mee houden. U doet dit op basis van de bijtellingspercentages (bijtellingsregeling). Dit geldt ook als de werknemer de auto niet meer zakelijk gebruikt.
Groene tabel
Het bedrag van de bijtelling is loon uit vroegere dienstbetrekking. U gebruikt de groene tabel.
Excessief privégebruik
Als de werkelijke waarde van het privégebruik duidelijk meer is dan de bijtelling op basis van het algemene bijtellingspercentage, is sprake van buitensporig privégebruik van de auto.
U gaat dan uit van de hogere waarde van het privégebruik. Als een korting op het algemene bijtellingspercentage van toepassing is, dan past u die korting toe op de grondslag. De uitkomst daarvan trekt u af van de waarde van het privégebruik.
Meer informatie
Handreiking ‘Geen zakelijke kilometers en bijtelling auto‘.
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.