Historische daling gewerkte uren, geen snel herstel van crisis

Historische daling gewerkte uren, geen snel herstel van crisis

20 mei 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Snel economisch herstel van belang

Het aantal gewerkte uren in Nederland is ‘historisch sterk’ gedaald sinds het begin van de contactbeperkende maatregelen vanwege het coronavirus, meldt het Centraal Planbureau (CPB). En omdat een snel economisch herstel er niet inzit, zullen er heel veel mensen zonder werk komen te zitten.

Volgens de rekenmeesters van het kabinet werden er eind maart gemiddeld 13 procent minder uren per week gewerkt dan begin maart. Door de intelligente lockdown was de terugval in het aantal gewerkte uren groter dan in voorgaande recessies.

 

Gestabiliseerd

Vooral in de sectoren horeca, detailhandel, vervoer en cultuur daalde het aantal gewerkte uren sterk. Verder blijkt dat de daling bij zelfstandigen, die oververtegenwoordigd zijn in deze sectoren, sterker was dan bij werknemers.

Ook daalde het aantal gewerkte uren van vrouwen sterker dan dat van mannen, constateert het CPB, dat daarnaast opmerkt dat de daling in gewerkte uren in april weer is gestabiliseerd.

 

Geen snel herstel

Omdat de beperkende maatregelen om het virus onder controle te krijgen nog lang van kracht zullen zijn, zal de economie niet snel herstellen. Het wordt geen zogenaamde V-vormige crisis (snel omlaag, maar ook snel herstel), verwacht het CBP. En dus zal de werkloosheid hard gaan stijgen.

Dat komt simpelweg doordat er minder vraag is naar personeel bij bedrijven vanwege de crisis, en doordat mensen die in hun oude sector geen werk meer hebben, zullen proberen te switchen naar een andere baan. Hoe erg de werkloosheid zal stijgen, is nog onduidelijk.

 

Hulp van de overheid

Op dit moment valt het nog erg mee, vanwege de miljardensteun van de overheid aan bedrijven om daarmee massaontslagen te voorkomen. In totaal hebben 114.000 bedrijven met samen zo’n 1,7 miljoen mensen in dienst om hulp gevraagd, via de NOW-regeling. Daarbij neemt de overheid een deel van de loonkosten over van bedrijven die minder omzet draaien door de crisismaatregelen.

Voor zelfstandigen is ook hulp, daar hebben al 350.000 mensen gebruik van gemaakt. Bij elkaar opgeteld gaat het om meer dan 20 procent van de beroepsbevolking die financieel al geholpen wordt door de overheid.

 

Bron:CPB

 

inkomsten, loon, salarissen, personeelszaken, personeelsdiensten, wet en regelgeving, financiën medewerkers, arbeidsovereenkomsten, overheid,