Leasekosten ruilen voor brutoloon!
17 december 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachMet voordelig elektrisch rijden
Werkgevers kunnen onder bepaalde voorwaarden leasekosten voor een (elektrische) auto overnemen van werknemers in ruil voor brutoloon. Dat bevestigt de Belastingdienst.
Werknemers van een bedrijf in Haarlem kunnen sinds kort voordelig elektrisch rijden. Het toepassen van een goedgekeurde fiscale mogelijkheid door de fiscus scheelt een paar honderd euro in de maand voor de private lease van een elektrisch auto.
Hoe werkt het?
Een werknemer sluit een private leaseovereenkomst af voor een elektrische auto en gaat met het contract en de leasekosten naar de werkgever. De werkgever neemt de kosten over in ruil voor een gelijk deel van het brutoloon. Hierdoor wijzigen de kosten in brutoloon. De werkgever past vervolgens de 4% bijtelling voor privégebruik van elektrische auto toe.
Deze constructie is goedgekeurd door de Belastingdienst.
Rekenvoorbeeld
Een werknemer heeft een brutoloon van 3.500 euro per maand en leaset privé een elektrische auto voor 466 euro per maand. De werknemer krijgt dit bedrag vergoed als brutoloon, waarover hij in de geldende regeling geen belasting hoeft te betalen. Hierdoor kost de auto de werknemer 256 euro. Het fiscale voordeel van 210 euro zit in de regeling voor de omzetting van bruto- naar nettoloon.
Voordelig
De hoogte van het voordeel hangt af van de specifieke situatie van een werknemer.
Voor de werkgever is de regeling ook voordelig. De uitruil van de kosten van de lease voor brutoloon leidt ertoe dat over dit deel van het loon geen sociale premies hoeven te worden afgedragen en ook geen vakantiegeld wordt opgebouwd.
De administratieve lasten blijven beperkt tot het vastleggen van de uitruil van leasekosten voor brutoloon.
Let op: het is overigens niet altijd voor werkgever en werknemer voordelig, zoals in de situatie die hier geschetst is. De werkgever moet het bedrag aanwijzen als eindheffingsloon. Dit bedrag komt ten laste van de vrije ruimte. Als de ruimte al volledig benut is, moet hij 80 procent eindheffing betalen.
Bron: FD
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.