Mag mijn werkgever de uitbetaling van het vakantiegeld zomaar uitstellen?
4 mei 2020 Uit Door 100% WerkgeverscoachNee, is direct het antwoord, mag niet zomaar!
In een cao zijn afspraken gemaakt wanneer je vakantiegeld wordt uitbetaald. Meestal is dat in mei, soms in juni. Maar dat kan ook elders in het jaar. De werkgever heeft zich te houden aan die afspraak.
Vakantiegeld is wettelijk vastgelegd en minimaal 8 procent van je jaarsalaris. Dat mag niet zomaar worden ingehouden of opgeschort. Het is immers iets waar je een jaar voor gespaard hebt. Het wordt niet voor niets apart op je maandelijkse loonstrookje genoemd. Dat mag een werkgever niet eenzijdig uitstellen.Niet eenzijdig… maar mag bijvoorbeeld de OR wel afspraken maken hierover met een werkgever?
Nee, de OR mag dat niet volgens de wet. Als er in de cao de uitbetalingsdatum van het vakantiegeld staat, mag een bedrijf alleen met de vakbond om tafel om daar van af te wijken. Staat er niets in de cao of is er geen cao, dan heeft een bedrijf zich te houden aan de wet. Dan moet het vakantiegeld uiterlijk 30 juni zijn uitbetaald.Mag mijn werkgever vragen om (tijdelijk) loon in te leveren?
Ook die signalen horen de vakbonden. Een loonoffer komt neer op een loonsverlaging en dat mag een bedrijf niet doen, tenzij je er zelf mee instemt. Een werkgever mag je daar niet voor onder druk zetten. In het verleden is er ooit een rechtszaak geweest over zo’n loonoffer dat warenhuis V&D vroeg aan het personeel. “De rechter heeft dat toen afgewezen”, volgens een arbeidsrecht deskundige van DAS. “Ze probeerden het faillissement af te wenden en collectieve ontslagen te voorkomen. Dat lijkt sympathiek. Maar je ziet dat het heel lastig is om dat af te dwingen.” Ga je toch akkoord met een loonoffer, hou er dan rekening mee dat je dan ook minder pensioen en minder vakantiegeld opbouwt. Kom je alsnog op straat te staan, dan krijg je ook minder ww. De ww is namelijk gekoppeld aan je salaris. “Dan lijd je dus dubbel nadeel.”Maar een bedrijf failliet laten gaan is ook geen optie toch?
Dat klopt. Daarom mag er bijvoorbeeld uitstel van vakantiegeld worden gegeven, als werkgever, werknemer en dus ook de vakbond samen tot een plan komen.“We hadden er vandaag weer twee”, zegt jurist Peter de Jong van vakbond CNV. Hij zit de laatste dagen met bedrijven om tafel om te praten over het vakantiegeld. Toch vindt hij niet dat bedrijven zomaar het vakantiegeld kunnen uitstellen.Een werkgever hoort iedere maand geld apart te leggen voor het vakantiegeld. Van juni 2019 tot en met februari 2020 was er in feite niets aan de hand. Bedrijven die gebruikmaken van de NOW-regeling hoeven geen vakantiegeld meer apart te leggen voor de laatste drie maanden. Dat doet de overheid voor ze. Het zou dus eigenlijk niet mogen dat er geen geld is voor vakantiegeld, vindt De Jong.
Als er geen geld is, hoe moet een bedrijf dan het vakantiegeld betalen?
“Die zal het moeten regelen via krediet”, zegt De Jong. Als een bedrijf met de vakbond om tafel gaat, wordt er gekeken in de boeken. Ergens is er het afgelopen jaar iets misgegaan met de boekhouding. Als een bedrijf echt vraagt om uitstel, dan zal de vakbond dat voorleggen aan de leden. Het is aan hen, de werknemers dus, of het vakantiegeld wordt uitgesteld. Vakbond FNV is streng. “Er komen wat ons betreft dus voor bedrijven en organisaties die onder een cao vallen geen afspraken over het uitstel van vakantiegeld. Werkgevers staan juridisch zwak als ze echt uitstel willen”, zegt woordvoerder José Kager.Als ik toch akkoord geef, loop ik dan risico dat ik het vakantiegeld nooit krijg?
Dat risico loop je zeker. In feite geef je je werkgever krediet. Je leent je vakantiegeld aan je baas. Het is maar de vraag of je dat geld later krijgt. Misschien gaat het bedrijf wel failliet.Zijn er al bedrijven die wachten met het uitbetalen van het vakantiegeld?
Hoewel KHN die wens heeft, lijkt het er niet op dat er al bedrijven zijn die het vakantiegeld uitstellen. “We hebben er nog geen signalen over binnengekregen”, zegt Jolanda van Zwieten van vakbond CNV. Er is wel in een uitzonderlijk geval afgesproken dat het vakantiegeld in twee termijnen wordt uitbetaald, in mei en juni. Dat mag wettelijk gezien ook.Hoewel ik nu helemaal niet op vakantie kan, dwingt mijn werkgever me om vakantiedagen op te nemen. Mag dat?
Dat ligt eraan of er iets over in de cao is opgenomen. In sommige branches is het natuurlijk heel normaal om vakantiedagen op te nemen op dagen dat je werkgever dat wil. In het onderwijs bijvoorbeeld, als de scholen dicht zijn. Of bij bouwbedrijven tijdens de bouwvak.Staat er niets over in de cao of in de arbeidsovereenkomst, dan mag een bedrijf je niet dwingen.
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.
CategorieWerkgeverscoach