Per brief ontslagen chauffeurs krijgen 70.000 euro
13 december 2018 Uit Door 100% WerkgeverscoachTransportondernemer Dennis Dikken moet tienduizenden euro’s betalen aan acht chauffeurs die hij afgelopen zomer per brief ontslagen had. Volgens de rechter schond Dikken het ontslagrecht, en hebben zijn ex-werknemers recht op vergoedingen.
Begin juli baarde transportondernemer Dikken opzien door zijn personeel doodleuk in een brief te schrijven dat hij zijn bedrijf staakte omdat hij “meer tijd wilde steken in andere zaken.” (bericht)
Nette manier uiteen
Zijn chauffeurs zouden drie weken doorbetaald krijgen, zonder te hoeven werken. Daarmee zei de transportondernemer hun opgebouwde vakantiedagen te compenseren.
Meer compensatie was volgens Dikken niet nodig, omdat zijn chauffeurs makkelijk een nieuwe baan zouden kunnen vinden. “Ik hoop dat ik op jullie medewerking kan rekenen, en dat we gewoon op een nette manier afscheid van elkaar kunnen nemen”, schreef hij.
Ontslagregels geschonden
Vakbond FNV en de chauffeurs vonden de wijze waarop Dikken hen aan de dijk zette verre van netjes. FNV kondigde aan voor de chauffeurs schadeclaims te zullen indienen, omdat het transportbedrijf zich niet aan de wettelijke ontslagregels had gehouden.
Volgens de vakbond was bovendien ook gebleken dat Dikken zijn personeel via een constructie had laten werken om pensioenafdrachten te omzeilen.
Klinkende overwinning
In de zaak over de ontslagregels hebben FNV en acht gedupeerde chauffeurs een klinkende overwinning geboekt. Dat blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Overijssel.
Volgens de rechter is sprake van een onregelmatige opzegging van de dienstverbanden en had Dikken moeten kiezen voor een andere, wettelijk toegestane route. Zo had hij ontslagvergunningen bij het UWV of een faillissement kunnen aanvragen.
Geleden onder commotie
Dikken stelde voor de rechtbank dat hij door omstandigheden geen andere mogelijkheid had gezien dan zijn bedrijf te beëindigen. Ook vroeg hij rekening te houden met de manier waarop hij en zijn gezin had geleden onder de commotie rond de kwestie.
Na de opzegging liepen de emoties bij zijn personeel hoog op en kwam de zaak uitgebreid onder de aandacht in de media. Ook werd een door een FNV-medewerker gemaakt filmpje bij een inbeslagname van een truck bij zijn woning verspreid via Facebook. De rechter zag dat niet als reden om de vergoedingen te verlagen.
Drie maandsalarissen
De chauffeurs hebben volgens de rechtbank recht op betaling van loon over de opzegtermijn en een schadevergoeding, in de meeste gevallen samen drie maandsalarissen. Een chauffeur, die meer dan twee jaar bij het bedrijf werkte, heeft ook recht op een transitievergoeding.
Samen zijn de vergoedingen aan de 8 chauffeurs goed voor bijna 70.000 euro. Het is overigens nog de vraag of Dikken dat wel kan betalen. Tijdens de rechtszaak liet hij weten daarvoor geen geld te hebben.
Bron: RTL Z
Zie ook:
Transportbedrijf stuurt per brief chauffeurs de laan uit
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en
extra lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.