Privéproblemen medewerker ?

Privéproblemen medewerker ?

6 augustus 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Persoonlijke kwesties, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding of het verlies van een dierbare, kunnen er stevig inhakken bij werknemers. Zo stevig dat zij zichzelf ziek melden. Praten over dat soort privéproblemen kan helpen langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Een verantwoordelijkheid van werkgevers, maar ook van de werknemer.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Ruim zes op de tien werknemers die in de afgelopen vijf jaar verstek lieten gaan op het werk, deed dat door problemen in de privésfeer. Naast scheidingen en sterfgevallen gaat het dan bijvoorbeeld ook om mantelzorg, financiële problemen en de combinatie werk en gezin.

 

Aandacht voor psychische en lichamelijke problemen

Dat becijfert Zorg van de Zaak, een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, leefstijl en preventie, op basis van eigen onderzoek onder 1123 werknemers.

Om aandacht te vragen voor psychische en lichamelijke problemen door privéstress en de gevolgen daarvan op het werk, start het netwerk de campagne: “Weet jij wat er speelt?

 

salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,

ziekteverzekering, ziekteverzuim,verzuimverzekering, ziekteverzuimverzekering, verzekering ziekteverzuim, verzekerd voor ziekteverzuim, ziekteverzuim hulp, ziekteverzuim ondersteuning, ziekteverzuim verzekeringen,

Terugdringen van ziekteverzuim?

 

 

 

Levensloopstress

Directeur arbo- en expertisebedrijven Marja Sleeuwenhoek van het netwerk noemt het ‘levensloopstress ‘.

“Veel leidinggevenden hebben het idee dat die stress van een medewerker ongrijpbaar is, terwijl de symptomen zichtbaar zijn. Een goede en open relatie tussen leidinggevende en medewerkers maakt het makkelijker om zaken bespreekbaar te maken. De werkgever zou het initiatief moeten nemen”, zegt ze.

Empathie, begrip tonen, luisteren: dat zijn tools die managers van nu echt nodig hebben om een veilige werkomgeving te maken.

Dat kan best lastig zijn, zeggen experts. Als werkgever kun je concreet iets doen aan werkgerelateerde problemen bij je personeel, bijvoorbeeld de werklast verminderen. Bij privékwesties zijn dat soort praktische oplossingen ingewikkelder.

 

Beslommering

Bovendien zullen medewerkers misschien aarzelen om hun beslommeringen bij de baas uit te storten. En ook als leidinggevende kan dat onwennig zijn. Het is maar de vraag of je een band met elkaar hebt waarin dat past. En als chef mag je niet zomaar naar alle persoonlijke details vragen van een zieke werknemer.

Toch moeten zij ruimte creëren om privéproblemen bespreekbaar te maken, zegt Vivian Acquah, die zichzelf omschrijft als ‘workplace wellness advocate’.

Acquah begeleidt werkgevers en werknemers bij stress- en burn-out gerelateerde klachten.

“Empathie, begrip tonen, luisteren: dat zijn tools die managers van nu echt nodig hebben om een veilige werkomgeving te maken”, aldus Acquah.

ziekteverzekering, ziekteverzuim,verzuimverzekering, ziekteverzuimverzekering, verzekering ziekteverzuim, verzekerd voor ziekteverzuim, ziekteverzuim hulp, ziekteverzuim ondersteuning, ziekteverzuim verzekeringen,

Hoe voorkomt u frequent kortdurend ziekteverzuim?

 

 

Geen knuffel

“Maar de manier waarop je het gesprek met je medewerkers aangaat moet wel bij je passen”, vult Maaike Helmer aan, oprichter van uitgeverij en online magazine ‘Stressed Out ‘. Je moet bijvoorbeeld geen knuffels geven als je dat normaal gesproken ook niet zou doen, want dat kan juist afschrikken.

“Het aller-, aller-, allerbelangrijkste is: in gesprek blijven en laten weten dat de deur open staat. Probeer er voor te zorgen dat iemand persoonlijk leiderschap kan tonen. Vraag bijvoorbeeld: ‘hoe zie jij de komende tijd voor je? En waarin kan ik je ontlasten? ‘ Dan kan iemand zelf aangeven wat hij of zij zou willen en een gevoel van controle krijgen over de situatie”, gaat Helmer verder.

“Je kan na zo’n gesprek ook doorverwijzen, naar een coach of vertrouwenspersoon”, zegt Acquah. “Als je maar iets van hulp biedt. Anders kan de situatie verergeren.”

 

Prijskaartje

En dan worden privéproblemen ook bedrijfsproblemen en die hebben een prijskaartje. Als iemand langdurig uitvalt, bijvoorbeeld, zul je een medewerker moeten vervangen, terwijl de ‘zieke ‘ krijgt doorbetaald.

Een open sfeer waar persoonlijke issues besproken kunnen worden is voor zowel werkgevers, als werknemers goed, zegt Helmer. “Mensen zullen minder snel ‘opeens ‘ uitvallen, omdat ze te lang alle ballen in de lucht hebben proberen te houden en personeel toont zich vaak ook meer betrokken bij een bedrijf met een open communicatie”, aldus Helmer.

“En de kans op extreme, maar onzichtbare overbelasting voor de werknemer is ook kleiner, als dit soort dingen gedeeld kunnen worden en daarop wordt gehandeld”, zegt ze.

Een van de dingen die werkgevers volgens Acquah kunnen doen is budget vrijmaken voor cursussen en coaching, niet alleen gericht op professionele ontwikkeling, maar ook voor bijvoorbeeld rouwverwerking, of schuldenproblematiek.

“Zo’n programma kun je ook breder trekken. Als iemands partner bijvoorbeeld is overleden kun je hem of haar misschien koppelen aan een collega die iets soortgelijks heeft meegemaakt”, aldus Acquah.

ziekteverzekering, ziekteverzuim,verzuimverzekering, ziekteverzuimverzekering, verzekering ziekteverzuim, verzekerd voor ziekteverzuim, ziekteverzuim hulp, ziekteverzuim ondersteuning, ziekteverzuim verzekeringen,

 

 

Burn-out, schuld van de werkgever!

Krop het niet op

Dat betekent niet dat de zorg voor privéproblemen volledig de verantwoordelijkheid is van de baas. Als medewerker moet je ook zelf aan de bel trekken in zo’n geval.

“Het is belangrijk om zelf te peilen bij wie je terecht kan om je verhaal te delen: dat kan een collega zijn, of een leidinggevende, maar ook een vertrouwenspersoon. En als dat niet lukt: neem dan een coach in de arm. Als je het probleem maar bespreekbaar maakt, anders krop je het op.”

 

Bron:RTL Z

 

Burn-out, burnout, hoge werkdruk, geen rust op werk, ziekteverzuim,verzuim, ziektekosten,