Uitvoering Wet tegemoetkomingen loondomein 2018

Uitvoering Wet tegemoetkomingen loondomein 2018

13 maart 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Minister Koolmees van Sociale Zaken laat in antwoord op Kamervragen weten waarom de inwerkingtreding van de loonkostenvoordelen niet is uitgesteld en gaat verder in op de stand van zaken wat betreft de Wet tegemoetkomingen loondomein waaronder de voorlopige berekening van het lage-inkomensvoordeel.

 

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

De Kamervragen gaan over “ het niet – opgevolgde advies“ van het Bureau ICT Toetsing (BIT) om het ICT-project Wet tegemoetkomingen loondomein gedeeltelijk uit te stellen.

Het definitief BIT-advies project Wet tegemoetkomingen loondomein van 16 november 2017 bevat de aanbeveling om het Loonkostenvoordeel (LKV) niet op 1 januari 2018 in te laten gaan maar een jaar uit te stellen.

Waarom is het advies niet voor 14 december 2017 aan de Kamer gestuurd en dus voor de ingang van de LKV op 1 januari 2018 definitief werd?

Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken en tot een gefundeerd oordeel te komen, heeft de minister de uitkomst van de ketentesten daarbij willen betrekken. De ketentesten zijn op 5 januari 2018 met succes afgerond.

Proces toekenning lkv liv jeugd liv, De stappen op een rij, proces is elk jaar hetzelfde voor zowel het LKV, de LIV als het jeugd-LIV

Lage-inkomensvoordeel (LIV), jeugd-LIV en loonkostenvoordelen (LKV)

Het gaat hier om een groot project. Er wordt circa 900 miljoen euro besteed aan drie arbeidsmarktinstrumenten, namelijk het lage-inkomensvoordeel (LIV), jeugd-LIV en de loonkostenvoordelen (LKV).

Het LIV is bedoeld om de werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te stimuleren.

Het jeugd-LIV betreft een werkgeverscompensatie voor de toegenomen loonkosten vanwege het verhogen van het minimumjeugdloon.

De loonkostenvoordelen zijn bedoeld om het arbeidsmarktperspectief van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zoals oudere werknemers en arbeidsgehandicapten, te verbeteren.

Bovendien wordt met de nieuwe systematiek de handhaving verbeterd en de verzilveringsproblematiek opgelost, zodat ook kleine werkgevers optimaal kunnen profiteren van de tegemoetkomingen.

 

Gefaseerde invoering Wet tegemoetkomingen loondomein

De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) wordt door UWV en Belastingdienst gefaseerd ingevoerd. Er is sprake van drie verschillende onderdelen, het lage-inkomensvoordeel (LIV), het lage-inkomensvoordeel voor jongeren (jeugd-LIV) en de loonkostenvoordelen (LKV’s). De implementatie van deze onderdelen is opgeknipt in verschillende werkprocessen.

Ten behoeve van het proces voorlopige berekening LIV is de ketentest van 17 november 2017 tot en met 5 januari 2018 uitgevoerd en afgerond. De testen zijn volgens UWV en Belastingdienst positief verlopen en zijn aanleiding geweest voor definitieve vrijgave van dit proces voor productie.

De processen beschikken, herzien en bezwaar die aan het eind van het totale LIV-proces in de loop van dit jaar benodigd zijn, volgen in de komende maanden.

Verder wordt de Wtl-applicatie in de loop van 2018 door UWV aangepast voor de jeugd-LIV en LKV. De testen voor deze twee onderdelen staan gepland voor de tweede helft van 2018. Bij iedere procesrelease wordt een integrale ketentest uitgevoerd om een gefundeerd vrijgavebesluit te kunnen nemen. De voortbrenging vindt op deze wijze zorgvuldig en planmatig plaats.

Alle relevante systemen voor de uitvoering van het proces ‘voorlopige berekening LIV’ zijn gereed. De Wtl-applicatie (‘de rekenmachine’), de koppelingen voor het berichtenverkeer tussen UWV en de Belastingdienst en de gezamenlijke database zijn afgerond en werken.

 

Voorlopige berekeningen LIV digitaal aanbieden

Het BIT beveelt aan om na te gaan of de voorlopige berekeningen in 2018 digitaal aangeboden kunnen worden. Dit advies is overgenomen. De grote werkgevers met meer dan 100 LIV-gerechtigden worden zowel per post als digitaal geïnformeerd.

 

Nieuwe functionaliteit Belastingdienst voor betalen

De geautomatiseerde innings- en betaalvoorziening van de Belastingdienst is verouderd. Er is voor gekozen om hiervoor een nieuwe functionaliteit te gaan ontwikkelen. De Wtl is de eerste wet die gebruik gaat maken van deze nieuwe functionaliteit. De ontwikkeling hiervan valt binnen de scope van dit programma en ligt volgens de Belastingdienst qua ontwikkeling op schema.

Medio januari 2018 zijn de betaalservice en administratie hierop aangepast en zal dit uitgebreid worden getest. De oplevering van deze nieuwe functionaliteit is medio april 2018 voorzien. De uitbetaling van het LIV is uiterlijk medio september 2018. De nieuwe betaalvoorziening is daarom volgens de Belastingdienst ruim op tijd beschikbaar.

Daarnaast is een terugvalscenario uitgewerkt. Dit betekent dat de Belastingdienst met behulp van een al bestaand back-up systeem de in totaal circa 92.000 betalingen kan uitbetalen. Het go/no go moment voor het terugvalscenario is 1 augustus 2018.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat mocht de nieuwe ICT voor het betaalproces niet tijdig gereed zijn, dan is de uitbetaling aan de betrokken werkgevers met het back-up systeem gegarandeerd.

 

Op tijd klaar

Ten tijde van het onderzoek constateert het BIT dat belangrijke systemen nog niet klaar waren. UWV heeft daarom vanaf begin oktober 2017 de bouw- en testcapaciteit moeten vergroten om op tijd klaar te kunnen zijn. Dat is gelukt. Verder zijn de belangrijkste processen die nodig zijn voor aanvraag en afgifte van LKV-doelgroepverklaringen bij UWV afgerond. De overige processen, waaronder een geautomatiseerd systeem voor doelgroepverklaringen LKV, worden conform planning dit jaar opgeleverd.

Het standaard aanvraagproces, het aanvraagformulier en de model doelgroepverklaringen zijn inmiddels gereed en beschikbaar gesteld aan gemeenten via de site van de VNG

UWV is bij het registreren van doelgroepverklaringen afhankelijk van hoe gemeenten aanleveren en hoe zij hun processen inrichten.

 

uitzendbureau, payrolling,payroll, loon, salaris, salarisverwerking, loonadministratie, loonverwerking, loonverwerker, salarisverwerker, salarisverwerkers,

De constatering van het BIT dat veel systemen nog niet af zijn, dateert van augustus 2017. Op dat moment was bijvoorbeeld de Wtl-applicatie nog niet af. UWV en de Belastingdienst hebben aangegeven dat inmiddels alle systemen voor het proces ‘voorlopige berekening LIV’ (de Wtl-applicatie, de koppelingen en de gezamenlijke database) zijn afgerond en gereed voor productie.

Volgens de wet moeten voor 15 maart 2018 de voorlopige berekeningen van de LIV gestuurd worden aan 80.000 werkgevers (over 350.000 werknemers), gaat dat lukken?

UWV en Belastingdienst geven aan dat dit gaat lukken. Alle voorbereidingen zijn getroffen en alle systemen zijn uitgebreid getest. Inmiddels zijn alle voorlopige berekeningen geprint en deze zullen voor 15 maart zijn verzonden. De eerste batch van 25.000 voorlopige berekeningen zijn zaterdag 3 maart bij werkgevers bezorgd.

Er wordt hard gewerkt door de Belastingdienst om ook de definitieve beschikkingen en uitbetalingen van het LIV conform planning te kunnen laten plaatsvinden. De uitvoeringsorganisaties liggen op koers om de eerste brieven van de voorlopige berekening LIV conform wettelijke bepaling voor 15 maart a.s. bij de werkgevers op de mat te kunnen laten landen.

 

De Belastingdienst heeft op 14 maart 2018 het volgende laten weten:

“Zo’n 94.000 werkgevers krijgen van UWV een voorlopige berekening van het lage-inkomensvoordeel (LIV) 2017. Vandaag vallen de laatste voorlopige berekeningen op de mat.

In de voorlopige berekening staat voor welke werknemers u recht hebt op het LIV en het bedrag dat u krijgt. De berekening is gebaseerd op de aangiften loonheffingen en correcties over 2017 die u tot en met 31 januari 2018 hebt gedaan.”

 

Voortgang

De minister informeert de Tweede Kamer voor Prinsjesdag 2018 over de voortgang van de implementatie van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en voor Prinsjesdag 2019 over de voortgang van de implementatie van het jeugd-LIV en loonkostenvoordelen (LKV). Mocht er aanleiding voor zijn dan geeft hij tussentijds informatie over de stand en ontwikkelingen.

 

Beantwoording Kamervragen ICT-project Wet tegemoetkomingen loondomein-Wtl 

 

Analysis, statistieken, onderzoeken, overzicht, personeelszaken, hr management,