Vanaf 2020 einde vaksector voor uitzendwerkgevers

Vanaf 2020 einde vaksector voor uitzendwerkgevers

13 augustus 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Vanaf 1 januari 2020 valt een groot deel van de uitzendwerkgevers onder ‘sector 52 Uitzendbedrijven’. Uitzendwerkgevers die zijn ingedeeld in een vaksector ontvangen een nieuwe beschikking sectorindeling van de Belastingdienst.

  overheid, belastingdienst, regering, minimumloon, geldszaken 2020,wml 2020, minimumloon 2020, het wettelijk minimumloon 2020, Voor nieuwe uitzendwerkgevers is het sinds 25 mei 2017 niet meer mogelijk om ingedeeld te worden in een vaksector. Voor uitzendwerkgevers die vóór deze datum al in een vaksector zijn ingedeeld, blijft deze van toepassing bij ongewijzigde werkzaamheden. Deze overgangsregeling eindigt per 1 januari 2020.  

Waarom indeling in sector 52?

Het aantal uitzendbedrijven dat onder een vaksector valt, is sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot een hogere premie voor die sectoren. Uitzendarbeid gaat namelijk vaak gepaard met hogere lasten voor de WW, ZW en WGA.  

Herindeling: mogelijk gesplitste aansluiting

Voor de herindeling naar sector 52 is van belang hoeveel procent van het totale premieloon op jaarbasis van de uitzendwerkgever wordt toegerekend aan het ter beschikking stellen van personeel:
  • Herindeling van het gehele bedrijf naar sector 52 als meer dan 50% van het premieloon wordt toegerekend aan het ter beschikking stellen van personeel.
  • Herindeling van een deel van het bedrijf naar sector 52 als meer dan 15% maar niet meer dan 50% van het premieloon wordt toegerekend aan het ter beschikking stellen van personeel. Het overige deel wordt ingedeeld in een sector die voor de andere werkzaamheden geldt. Er ontstaat een ‘verplicht gesplitste aansluiting’.
 

Uitzondering voor uitzenden binnen concern en payrollmedewerkers

Niet alle situaties waarin werknemers ter beschikking worden gesteld, vallen onder sector 52. Voor 2 groepen werknemers geldt een uitzondering:
  • Werknemers die in dienst zijn bij een werkgever die onder een concern valt (de personeels-bv). Deze werknemers worden binnen dit concern ter beschikking gesteld. Voor de personeels-bv is voor de sectorindeling de sector van de inlenende concernonderdelen van belang.
  • Werknemers die een payrollmedewerker zijn. Als bij een werkgever uitsluitend payrollmedewerkers in dienst zijn, is vanaf 1 januari 2020 sector 45 Zakelijke Dienstverlening III van toepassing. Wat een payrollmedewerker is, leest u in onderwerp 7 van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2020.
handboek loonheffingen 2020 , nieuwsbrief loonheffingen 2020 , loonheffingen 2020 , nieuwsbriefloonheffing, belastingdienst, belastingen 2020 , Zijn bij een werkgever gedeeltelijk bovenstaande werknemers in dienst, dan is voor de sectorindeling van belang of er daarnaast ook premieloon aan traditioneel uitzenden kan worden toegerekend:
  • Als bij een werkgever meer dan 50% van het premieloon wordt toegerekend aan traditioneel uitzenden, dan valt deze werkgever vanaf 2020 onder sector 52.
  • Als bij een werkgever meer dan 15% van het premieloon maar niet meer dan 50% van het premieloon wordt toegerekend aan traditioneel uitzenden, dan geldt voor deze werkgever vanaf 2020 een gesplitste aansluiting.
 

Nieuwe beschikking sectorindeling

Uitzendwerkgevers die bij de Belastingdienst bekend zijn, ontvangen in het laatste kwartaal van 2019 een beschikking met de nieuwe sectorindeling per 1 januari 2020. Voorafgaand aan de beschikking ontvangen zij een toelichting hierop.   Heeft een werkgever vóór 1 januari 2020 geen beschikking ontvangen maar bent u van mening dat deze wel in sector 52 moet worden ingedeeld? Dan moet u dit melden.   Deze melding stuurt u, onder vermelding van “UZB2020”, naar onderstaand adres: Belastingdienst/kantoor Amsterdam/Bureau indelingszaken Postbus 58944 1040 EE Amsterdam   Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), wab en flexwerkcontract, wab o-uren contract, oproepcontract wab, regels Wet arbeidsmarkt in balans ,