Voorwaarden pensioenregeling payrollkrachten

Voorwaarden pensioenregeling payrollkrachten

18 februari 2019 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Er is een besluit voorwaarden pensioenregeling payrollkrachten gepubliceerd.

Het Ontwerpbesluit voorwaarden adequate pensioenregeling payrollkrachten is op 15 februari 2019 gepubliceerd. Reageren op het besluit kan tot 16 maart 2019.

salarisverwerking uitbesteden,loonverwerking,salarisverwerking, loonadministratie, alles over loon,salaris advies, hr scan,loonadministratie,salaris verwerking,wet en regelgeving,werkgevers ondersteuning,juridische personeelszaken,budgetcoach,verzuim oplossingen, verzekering ziekteverzuim, ziekteverzuimverzekering, verzekeringen,

Payrollwerknemers hebben op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans recht op een adequate pensioenregeling als voor vergelijkbare werknemers van de inlener of in de betreffende sector een pensioenregeling geldt. Indien de werknemer niet deelneemt aan de regeling van de inlener moet de pensioenregeling voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld met dit besluit.

Oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden (lagere pensioenkosten) wordt hierdoor tegengegaan. De meeste payrollwerknemers bouwen dan een beter pensioen op.

 

Verplichting

De verplichting voor een payrollwerkgever om te voorzien in een adequate pensioenregeling voor payrollkrachten geldt indien:

  1. werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies in dienst van de inlener recht hebben op deelname in een pensioenregeling; of

  2. de inlener geen werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies in dienst heeft, maar werknemers werken in gelijke of gelijkwaardige functies in de sector van het beroeps- of bedrijfsleven waarin de inlener werkt, recht hebben op een pensioenregeling.

*Indien geen sprake is van een van deze twee situaties, geldt er op grond van de Waadi géén verplichting tot het treffen van een adequate pensioenregeling voor de payrollkrachten.

 

Optie 1: (vrijwillige) aansluiting bij basispensioenregeling inlener  

Als geen sprake is van een verplichte aansluiting, kan een payrollwerkgever verkennen of vrijwillige
aansluiting bij de pensioenuitvoerder van de basispensioenregeling van de inlener mogelijk is. Een
bedrijfstakpensioenfonds kan alleen akkoord gaan met vrijwillige aansluiting, in het geval:

  • de loonontwikkeling bij de payrollwerkgever ten minste gelijk is aan die in een bedrijfstak
    waarin het bedrijfstakpensioenfonds werkzaam is en de payrollwerkgever deelneemt in de sociale
    fondsen van dezelfde bedrijfstak,
  • de payrollwerkgever verbonden is in een groep met een andere verplicht bij het
    bedrijfstakpensioenfonds aangesloten werkgever; of
  • de payrollwerkgever oorspronkelijk wel onder de verplichtstelling viel en direct aansluitend vrijwillig
    aangesloten blijft.

Aansluiting bij een ondernemingspensioenfonds verbonden aan de groep waartoe de inlener behoort,
is mogelijk als de (onderneming van de) payrollwerkgever oorspronkelijk behoorde tot de groep en de aansluiting bij beëindiging van de verbondenheid met de groep blijft bestaan, tenzij de onderneming van de payrollwerkgever onder de werkingssfeer van een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds valt.

 

Optie 2: afsluiten adequate pensioenregeling door payrollwerkgever

Een dergelijke pensioenregeling moet voldoen aan verschillende voorwaarden, waarbij is aangesloten bij de vormgeving van de gemiddelde pensioenregeling in Nederland. Concreet zijn de volgende voorwaarden opgenomen in dit besluit:

  1. Opbouw van een ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen
  2. Geen wachttijd of drempelperiode
  3. Collectieve werkgeverspremie gebaseerd op de gemiddelde werkgeverspremie in Nederland

 

Werknemersbijdrage

Het staat sociale partners vrij om – bovenop de werkgeverspremie – een werknemersbijdrage overeen te komen. Dit besluit geeft hiervoor geen verbod of verplichting. Een eventuele werknemersbijdrage leidt overigens niet tot een vermindering van de pensioengrondslagsom.

 

Fiscale bovenmatigheid

Bij een gemiddeld jong werknemersbestand kunnen bij een fiscaal maximale premie-inleg de totale kosten van de pensioenregeling voor de werkgever lager uitkomen dan de voorgeschreven werkgeverspremie. In dat geval is de payrollwerkgever niet verplicht om meer premies in te leggen dan fiscaal is gemaximeerd.

In plaats daarvan moet de payrollwerkgever het verschil tussen (a) het bedrag dat zou moeten worden betaald als de op grond van dit besluit voorgeschreven werkgeverspremie zou worden betaald en (b) de fiscaal maximale (en daadwerkelijk betaalde) premie, als loon uitbetalen aan de payrollkrachten voor wie de basispensioenregeling geldt.

 

Pensioenwet

De payrollwerkgever en de pensioenuitvoerder zijn gebonden aan de Pensioenwet. Dit brengt onder meer met zich dat een payrollwerkgever een payrollkracht tijdig moet informeren of hij een aanbod doet voor het sluiten van een pensioenovereenkomst en verantwoordelijk is voor tijdige betaling van de pensioenpremies aan de pensioenuitvoerder.

 

Schadevergoeding

Indien een payrollwerkgever verplicht is in een adequate pensioenregeling te voorzien, maar hiertoe niet overgaat, kan de payrollkracht mogelijk een vordering tot schadevergoeding of een vordering tot afdracht van pensioenpremies indienen vanwege het ten onrechte niet opgebouwd hebben van pensioen. Daarnaast kan een payrollkracht uiteraard in rechte nakoming eisen van de verplichting van de payrollwerkgever om te voorzien in een adequate pensioenregeling.


Inspectie SZW

De Inspectie SZW is de toezichthouder op de Waadi en in dat kader ook belast met het toezicht op de vraag of er een adequate pensioenregeling door de payrollwerkgever is afgesloten voor de payrollkrachten.

Ontwerpbesluit voorwaarden adequate pensioenregeling payrollkrachten

Payrollwerknemers hebben op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans recht op een adequate pensioenregeling als voor vergelijkbare werknemers van de inlener of in de betreffende sector een pensioenregeling geldt. Indien de werknemer niet deelneemt aan de regeling van de inlener moet de pensioenregeling voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld met dit besluit.(link)

Nota van toelichting bij Ontwerpbesluit adequaat pensioen payroll

Nota van toelichting bij het Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met het vastleggen van een nadere invulling van een adequate pensioenregeling als bedoeld in artikel 8a, vierde lid, van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. (link)

analyse, hr management, risico-inventarisatie, risico evaluatie,