Wat is een werkervaringsplek?
4 augustus 2019 Uit Door 100% WerkgeverscoachEen werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsplaats. Dit houdt in dat het de bedoeling is dat de arbeidskracht die deze plek vervult op een gegeven moment gaat doorstromen of uitstromen. Men kan daardoor niet een arbeidsleven lang op een werkervaringsplek werkzaam zijn. Er zijn verschillende bedrijven die werkervaringsplekken aanbieden.
Daardoor is een grote diversiteit ontstaan aan de werkervaring die werkzoekenden kunnen opdoen op werkervaringsplekken. Een werkervaringsplek is niet alleen een effectief middel om vaardigheden aan te leren in een bepaald beroep of vakgebied. Men leert ook sociale vaardigheden aan die in elke arbeidsrelatie van pas kunnen komen. Verder komt men ook in een zogenoemd werkritme. Dit houdt in dat men leert om binnen een bepaald werkrooster te functioneren. Dat zorgt voor werkervaring en leert de persoon bovendien al om zich aan te passen aan een werksituatie.
Het is in de praktijk mogelijk dat iemand vanuit een werkervaringsplek doorstroomt naar een contract bij hetzelfde bedrijf. Dit komt echter niet heel vaak voor maar is wel dikwijls de hoop van degene die op de werkervaringsplek werkervaring aan het opdoen is.
Wie bieden werkervaringsplekken aan?
Werkervaringsplekken worden aangeboden door reguliere bedrijven maar ook overheidsinstellingen kunnen deze plekken aanbieden. Verder zijn er door re-integratiebedrijven in een bepaalde setting ook werkplaatsen gebouwd die als werkervaringsplek kunnen dienen.
Onder welke voorwaarden kun je werken op een werkervaringsplek?
De kern van het werken op een werkervaringsplek is gericht op het opdoen van werkervaring. Een werkgever die een werkervaringsplek ter beschikking stelt moet dat voor ogen houden. Dit houdt in dat je op een werkervaringsplek vaardigheden aanleert en competenties moet ontwikkelen die voor de toekomst en loopbaan van belang zijn. Hierbij kan men denken aan het omgaan met machines en gereedschappen of het werken met bepaalde computerprogramma’s.
Mensen die op een werkervaringsplek werkzaam zijn krijgen daarvoor meestal geen financiële compensatie. Dit houdt in dat je geen loon of salaris krijgt. Als men in een uitkeringspositie zit kan men wel met de uitkeringsinstantie afstemmen of men de uitkering kan behouden en tijdens het werken op een werkervaringsplek de uitkering doorbetaald krijgt. Dit noemt men ook wel werken met behoud van uitkering.
De periode dat men kan werken op een werkervaringsplek is meestal maximaal zes maanden. Over het algemeen is men minimaal drie maanden werkzaam op een werkervaringsplek omdat men een kortere periode meestal onvoldoende vaardigheden aanleert.
Voor wie is een werkervaringsplek bedoeld?
Niet iedereen kan en hoeft te werken op een werkervaringsplek. De naam ‘werkervaringsplek ‘ maakt voor een deel al duidelijk voor wie deze tijdelijke arbeidsplaatsen bedoeld zijn: namelijk voor mensen die geen of nauwelijks werkervaring hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld werklozen zijn of mensen die om bepaalde redenen een compleet ander vak moeten leren terwijl ze in een uitkeringspositie zitten. Ook schoolverlaters of afgestudeerden kunnen onder bepaalde voorwaarden voor een werkervaringsplek in aanmerking komen.
Een werkervaringsplek zorgt er voor dat deze personen geen spreekwoordelijk ‘gat ‘ krijgen in hun cv. Een ‘gat ‘ in het cv is een periode dat men geen opleiding, werk of werk gerelateerde activiteiten heeft ondernomen. Als een ‘gat ‘ in het cv dreigt te ontstaan door langdurige werkloosheid kan men met lokale overheidsinstellingen zoals de gemeente of het UWV overleggen of het mogelijk is om een werkervaringsplek te krijgen. Deze instanties weten vaak of die mogelijkheden er zijn en onder welke voorwaarden je daarvoor in aanmerking kunt komen.
Werkervaringsplekken noodzakelijk?
Een werkervaringsplek is voor de meeste werkzoekenden niet noodzakelijk. Men kan vaak zelf werk vinden via vacature-banken of social media. Soms heeft men ondersteuning nodig bij het zoeken naar werk. Dat is echter iets anders dan een werkervaringsplek. Een dergelijke tijdelijke werkplek is alleen een effectief middel als er in het geheel geen werkervaring aanwezig is of slechts beperkt aanwezig is.
Recente berichten
- UWV en gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025 16 juli 2024
- Wet toekomst pensioenen 16 juli 2024
- Vragen en antwoorden expertsessie: Wet toekomst pensioenen 12 juli 2024
- Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen? 9 juli 2024
- De beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2023 4 juli 2024
- Concernregeling en het 10%-criterium 4 juli 2024
- Kamerstukken die interessant zijn juni 3 juli 2024
- De dienst ‘Voorzieningen’ en het werkgeversportaal 1 juli 2024
- 2025 géén lage-inkomensvoordeel (LIV) 27 juni 2024
- Loon, laadpaal en bijtelling van de zaak 18 juni 2024
Populaire berichten
en extra
lage kosten
loonstroken.
En nog meer voordelen.
Neem snel contact op.