Zieke werknemers

Zieke werknemers

10 januari 2018 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Personeelsadministratie, Salarisadministratie, Personeelszaken, HRM, HR ondersteuning, Juridische zaken, Personeelsverzekering, Inkomensverzekeringen, Premies en loonkostensubsidies, Opleiding, Ontwikkeling en coaching, Budgetcoaching, Payrolling , HR Scan, ziektekostenverzekeringen, verzuimpremies, kostenverlaging, verzekeringspremie ondernemers, werkgevers verzekering premies,

Waarom de één zich snel ziek meldt en de ander nooit?

 

 

 

Iedereen herkent ze wel: de collega’s die zich na een paar keer niezen al ziek melden en de collega’s die maar doorbikkelen ook al hebben ze koorts. Het is allebei niet goed, maar wel te verklaren.

De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega’s.

 Dat komt omdat vrouwen vaker in een bedrijfstak met meer verzuim werken, zoals de zorg. Zij zijn sneller geneigd zich ziek te melden om te voorkomen dat ze patiënten aansteken”, zegt Allard van der Beek, hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid van het VU medisch centrum. “En vanwege de thuissituatie melden vrouwen zich sneller ziek, bijvoorbeeld omdat een kind ziek is.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

Dat de één zich al heel snel ziek meldt en de ander altijd maar doorwerkt, heeft onder meer te maken met verantwoordelijkheidsgevoel. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing: “Directeuren en leidinggevenden zijn minder vaak ziek dan gewone werknemers. En in kleinere organisaties is het ziekteverzuim ook lager dan in grotere bedrijven.”

Hoogleraar Van der Beek: “Uit onderzoek blijkt dat mensen met goedbetaalde banen zich minder vaak ziek melden dan mensen met minder goed betaalde banen.” En het verschilt ook per achtergrond. Huisarts Ruben van Coevorden heeft flink wat Japanse patiënten in zijn praktijk. “Deze mensen hebben een enorm plichtsgevoel. Ik heb weleens een patiënt achter zijn bureau vandaan moeten halen omdat hij zo ziek was.”

Wanneer doe je het goed?

Wanneer meld je je nu ziek en wanneer kun je gewoon blijven werken? Huisarts Van Coevorden – in 33 jaar één keer ziek geweest vanwege een skiongeluk – schept duidelijkheid. “Als je koorts hebt, kun je je het best ziek melden. Goed uitzieken, en na één koortsvrije dag kun je weer gaan werken. Je voelt je dan zo lamlendig dat je ook echt niet kunt werken.”

 

Thuisblijven is dan het beste, want dan kun je collega’s ook niet aansteken. “Mensen die griep hebben, bezoek ik ook niet als het niet nodig is”, zegt Van Coevorden. Bij een normale verkoudheid (zonder koorts dus) is ziek melden niet nodig. “Maar denk wel aan hygiëne. Gebruik neusspray en tissues en was je handen goed om te voorkomen dat je andere collega’s aansteekt.” En, als het kan: “Probeer thuis te werken.”

 

Hoe zit het met andere klachten, bijvoorbeeld met rugklachten of een pijnlijke knieblessure? “Dat ligt heel erg aan de baan die iemand doet. Voor een stratenmaker zijn zware rugklachten reden genoeg om ziek thuis te blijven. Maar voor iemand op de administratie hoeft dat geen reden te zijn. Het werk kan gewoon worden gedaan.”

Personeelsadministratie, Salarisadministratie, Personeelszaken, HRM, HR ondersteuning, Juridische zaken, Personeelsverzekering, Inkomensverzekeringen, Premies en loonkostensubsidies, Opleiding, Ontwikkeling en coaching, Budgetcoaching, Payrolling , HR Scan, ziektekostenverzekeringen, verzuimpremies, kostenverlaging, verzekeringspremie ondernemers, werkgevers verzekering premies,

 

Contract

Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. “De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd.” Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. “Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim. Of er een rode draad is.”

 

Ontslagen worden vanwege een te hoog ziekteverzuim is wettelijk verboden. “Maar als een werknemer niet goed functioneert, mag de werknemer wel ontslagen worden.”

 

Tips om griep te voorkomen:
tips, en info

 Voorkomen van griep is lastig, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen.

Vraag eens naar onze ziekteverzuimverzekeringen waar we voor uw bedrijf een heel voordelige verzekering en op maat pakket kunnen aanbieden die gunstig en betaalbaar is voor elke onderneming. Daarbij u en uw onderneming bijstaat met raad en daad.

 

Briefje

 

 

 

Huisarts Van Coevorden krijgt geregeld de vraag of hij een briefje wil schrijven voor zijn patiënten. “Dat briefje willen mensen dan aan hun baas geven. Maar de overkoepelende club van huisartsen adviseert dat niet te doen omdat werkgevers hun werknemers moeten vertrouwen. Ik schrijf dus nooit briefjes.”

 

Als de werkgever het niet vertrouwt, kan hij wel de arbo- of bedrijfsarts inschakelen. Van Coevorden: “Die kan aan de werknemer toestemming vragen of er contact mag worden opgenomen met de huisarts. We geven dan antwoord op gerichte vragen. Maar we doen dit alleen met toestemming van de patiënt. De relatie tussen patiënt en huisarts mag absoluut niet worden geschaad.”

 

Nederland best goed

 

 

 

Volgens Van der Beek doen we het met een gemiddeld ziekteverzuim van 1,1 keer per jaar goed. “Nederlanders melden zich niet snel ziek. Dat valt echt reuze mee.” In landen waar werknemers bij ziekte niet doorbetaald krijgen, zoals de Verenigde Staten, ligt het ziekteverzuim lager.

Bron:CBS,RTL

Werkgeverscoach, Personeelsadministratie, Salarisadministratie, Personeelszaken, HRM, HR ondersteuning, Juridische zaken, Personeelsverzekering, Inkomensverzekeringen, Premies en loonkostensubsidies, Opleiding, Ontwikkeling en coaching, Budgetcoaching, Payrolling , HR Scan, ziektekostenverzekeringen, verzuimpremies, kostenverlaging, verzekeringspremie ondernemers, werkgevers verzekering premies,