Ziekteverzuim hoger eerste maanden 2020

Ziekteverzuim hoger eerste maanden 2020

8 mei 2020 Uit Door 100% Werkgeverscoach

Het ziekteverzuim is de afgelopen 17 jr niet zo hoog geweest als in de eerste drie maanden van 2020. Het verzuim liep in het eerste kwartaal op tot 5,2 procent, het hoogste verzuimpercentage sinds begin 2003.

 

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verzuimpercentage van 5,2 procent betekent dat er van elke duizend te werken dagen, er 52 dagen werden verzuimd door ziekte.

De 5,2 procent is een gemiddelde over het hele kwartaal. Het is niet mogelijk om onderscheid te maken tussen de verschillende maanden of weken, stelt het CBS. Het is echter aannemelijk dat de piek in verzuim maart ligt. Het eerste bekende ziektegeval als gevolg van het coronavirus deed zich voor op 27 februari 2020.

 

Historisch hoog

Arbodiensten Arboned en HumanCapitalCare stelden in april al vast dat er ‘historisch veel’ verzuimd werd in het eerste kwartaal. Jurriaan Penders, directeur van HumanCapitalCare, zei toen ‘nog nooit zoveel ziekmeldingen te hebben gehad’ als de eerste maandag nadat de kabinetsmaatregelen tegen coronaverspreiding werden aangekondigd.

Er werd in het eerste kwartaal vooral verzuimd in de gezondheidszorg en de industrie. Allebei de sectoren kwamen uit op 6,7 procent. In de dezelfde periode in 2019 kwam de gezondheidszorg uit op 6,1 procent, een stuk lager. Sinds 2017 is de gezondheidszorg doorlopend de bedrijfstak met het meeste verzuim.

Het ziekteverzuim in de industrie was in het eerste kwartaal van 2019 nog 5,8 procent, en is dus hard gestegen naar 6,7 procent. Het openbaar bestuur heeft een verzuimpercentage van 6,2 procent. Dat is vrij hoog, maar niet heel veel hoger dan de 6,1 procent in dezelfde periode vorig jaar.

 

Ziekteverzuim naar bedrijfstak

Ziekteverzuim naar bedrijfstak

verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, ziektekosten, ziekteverzuim,verzuimverzekering, verzuimverzekeringen, wachtgeld regelingen, juridische verzuimkosten, wet en regelgeving ziektekosten,